Treatment for Far from the Danube in Bulgarian

Действието в тази историческа драма се развива през 14/15 век.  Мария Искра е дъщеря на Болярин в центъра на космополинто Дунавско пристанище.  Жил Гитон е кръстоносец – рицар на Свети Иван, заклет в целомъдрие.  Те се срещат на бойното поле в Никопол , където лошо водената интернационална кръстоносна армия е напълно унищожена от Отоманските турци. Тя спасява почти безжизненото тяло на Жил и го гледа до оздравяването му.  След смъртта на бащата на Мария Искра и присвоявянето на  наследството и от завоевателите, тя решявя да придружи Жил през Европа до дома му в Нормандия. 

Пътят се оказва колоритен и пълен с открития и за двамата, докато любовта се бори с дълга.  Трудни моменти на опасност носят неочаквана любезност от непознати.

В Нормандия Мария Искра е посрещната с подозрение от семейството на Жил.  Английският крал Хенри V напада и унищожава френската армия при Ажинкор.  Мария трябва да преживее години на нужда и партизанска война на границата на Нормадния.  За да подсигури правата на сина си, тя трябва да преодолее страха си  и да търси аудиенция със самия Хенри V.

Кристофър Бъкстон разказва историята по начин, който превръща миналото в непосридствено съвремие. Той предава преживяванията на всеки емигрант, който трябва да се преборва с нови опасности и чийно път назад – към родината, е отрязан.

Далече от Дунава” – е роман, базиран на истински гепои, историята на Кристофър Бъкстон за една българка, която се влюбва във Френски кръстоносец има всички отличителни черти на Холивудска Суперпродукция.”
Essex County Standard