Open letter to Bulgarian Prime Minister

18/02/2010 by Christopher Buxton

Г-н Бойко Борисов

Министър Председател

Министерски Съвет

Бул. „Дондуков” № 1

София 1194

Драги Г-н Борисов,

Аз се запознах с вас на приема в Българското посолство в Лондон на 7 Февруари и съвсем не предполагах, че ще се наложи да се свързвам с вас с молба за помощ толкова скоро след това.

Аз съм една дъщеря и живея в Обединеното Кралство от 1980 година и след дълга кариера в Английската образователна система съм пенсионерка (за повече информация – www.christopherbuxton.com ).

Обръщам се към вас от името на 86 годишната си майка, Милка Вълканова, която е първа степен инвалид и която от години се бори с подкупната правна система в България. Тя притежава половината от сграда в самия център на Бургас на ул. „Възраждане”№ 4, построена от дядо ми през 1938 г., като другата половина е собственост на Петрол Холдинг АД.

Първоначално, Петрол разтоваряха с нас за общ строеж, но после явно решиха, че ще е много по-евтино за тях, да представят сградата за самосрутваща се. В такъв случай майка ми, която изцяло зависи от наемите, които получава за гледане и издръжка, ще бъде принудена да продаде нейната половина за стотинки. Бургаския Окръжен съвет бързо издаде заповед за събарянето на сградата, въпреки че в центъра на Бургас има много сгради, които са в много по-лошо състояние, без някой да предлага да се разрушат.

След много дела и експертизи които доказват, че сградата не е самосрутваща се, и няколко години, заповедта на Бургаския Съвет (на Заместник Кмета) за събаряне на сградата бе отменена, но за съжаление не бе отменена частта, която разпорежда сградата да не се обитава и да е ограничен достъпа на външни лица. Това изискване, което е свързано с отмененото събаряне на сградата, е в пълно противоречие на законите (както ни уверяват адвокатите на майка ми) и на необходимостта да се ремонтира сградата. Как бихте могли да ремонтирате сграда, в която Съвета иска да спре тока и водата и да елиминира достъпа на хора? Целта е много явно да остане майка ми без наеми и да бъде принудена да продаде, за да се издържа.

Моето семейство в Англия живее в къща, строена през 1890 и слава богу никой не повдига въпроса тя да бъде съборена като опасна, тъй като през годините, всички живели в нея са я ремонтирали и поддържали в добро състояние.

Нашите адвокати бяха удивени, че върховния съд може да излезе с такова решение – противоречащо изцяло да законите и явно дадено с цел да се принуди майка ми да продаде имота си. Колкото и да сме впечатлени от работата на Г-н Николов като кмет на Бургас, не мога да не отбележа, тревожните слухове за връзки на Заместник кмета на Община Бургас К. Марков и с други сгради в центъра на Бургас, които също са номинирани за събаряне и строеж, с участие на фирми на негови близки.

След върховния съд, майка ми явно няма друга надежда, освен вашата интервенция, последвана от Европейския съд. Моля ви от все сърце да наредите да се прегледа случая отново за да се премахне противоречащото на законите изискване сградата да не се обитава и ползва и да се ограничи достъпа до нея, за да можем да пристъпим към необходимите ремонти.

Дълбоко се надявам, че вашата интервенция ще стопли сърцето на една бивша учителка, вдовеца и инвалид, която се бори сама с много корумпираната, бавна и неадекватна правната система. Също, тази интервенция ще елиминира още един случай, който ще урони и без това ниския авторитет на Българската правна система в Европа.

С най дълбоко уважение и много надежди

Анна Иванова Бъкстон